Pasterizácia mledziva…

02.12.2010, 20:27, Slovenská Holsteinská Asociácia

Jud Heinrichs, Coleen Jones 


Teľatá absorbujú viac imunoglobulínov, ak je kolostrum pasterizované.

Už dávno bolo dokázané, že pasterizácia je veľmi efektívny nástroj pri eliminácii mikroorganizmov vrátane salmonel, E. coli, Mycobacterium avium sub. paratuberculosis, Mycobacterium bovis a Listeria monocytogenes. Pri správne vykonanej pasterizácii sú tieto baktérie redukované tak v odpadovom mlieku, ako aj v mledzive. Ak používate pasterizáciu odpadného mlieka ako jeden zo systému kontroly šírenia chorôb, potom kŕmenie natívneho alebo mrazeného mledziva predstavuje chybu v systéme, ktorá môže umožňovať premorenie jalovíc určených na obnovu stáda. Pasterizácia mledziva môže tento slabý článok reťazca odstrániť a môže zvýšiť hladinu protilátok imunoglobulínov (ďalej IgG) v krvnom sére a zlepšiť zdravie teliat.
Baktérie sa môžu do mledziva dostať prostredníctvom kontaminácie - z dojenia nesprávne pripraveného vemena, znečisteným dojacieho zariadenia, z nevyčistených nádob na kolostrum alebo priamo z infikovaného vemena. Testy preukázali, že pasterizácia môže byť na mledzivo aplikovaná obdobne ako na odpadové mlieko. Avšak predsa len existujú určité odlišnosti pri pasterizácii kolostra.
Po prvé nesmieme zabúdať, že hustota živín mledziva sa líši od plnotučného mlieka. Obsah tuku a bielkovín ovplyvňuje distribúciu a rozvod tepla mliekom a kolostrom. Obsah tuku je dvakrát väčší ako v mlieku a môže dosahovať aj hodnôt omnoho vyšších. Bielkovín je dokonca štyri aj viackrát viac ako v natívnom mlieku. Mimo to, mledzivo má vysokú hladinu imunoglobulínov, ktoré vyžadujú iné teplotné úrovne a zaobchádzanie než natívne mlieko. Prvé pokusy s pasterizáciou mledziva pri použití rovnakých teplôt ako u mlieka viedli k razantnému zníženiu hladiny imunoglobulínov alebo k vytvoreniu hustej hmoty pudingovej konzistencie, ktorá bola ťažko kŕmiteľná, a hlavne ju šlo len ťažko vyčistiť z pasterizačného zariadenia.
Počas niekoľkých posledných rokov sme sa vo výskume snažili nájsť spôsob ako najlepšie pasterizovať kolostrum s cieľom zvýšenia jeho kvality. Pretože sú však veľmi výrazné odchýlky v kvalite mledziva jednotlivých kráv, je veľmi ťažké stanoviť ideálnu všeobecne platnú pasterizačnú schému. Avšak, štúdia uskutočnená na Penn State univerzite v USA a publikovaná v Journal of Dairy Science tento rok na jar ukazuje, že v priemere možno zahriať mledzivo na 60 ° C po dobu 30 minút, čo je optimálnou kombináciou pre obmedzenie bakteriálnej kontaminácie bez negatívneho vplyvu na obsah hladiny IgG alebo viskozitu.
Na základe odlišných vlastností mledziva v porovnaní s odpadovým mliekom dospeli vedci k zisteniu, že k úspechu vedie len pasterizácia zmesových čo najkvalitnejších vzoriek mledziva. Mimo to je veľmi dôležitá konštantná teplota, pretože ak teplota prekročí 60 ° C, IgG proteíny začínajú koagulovať a úroveň imunoglobulínov v mledzive klesá. Preto možno odporučiť len kvalitné pasterizačné zariadenia so spoľahlivým ovládaním teploty.
Neočakávaným zistením pokusov bolo, že teľatá kŕmené pasterizovaným mledzivom vstrebávajú viac imunoglobulínov. V pokusoch realizovaných v Minesote boli zistené 24 hod koncentrácie IgG v sére v priemere 22,3 mg / ml teliat kŕmených pasterizovaným mledzivom oproti 18,1 mg / ml u teliat napájaných natívnym mledzivom. Taktiež sa zvýšila úroveň absorpcie IgG u teliat napájaných pasterizovaným mledzivom (35,6% oproti 26,1% u kontrolnej skupiny). Tento fenomén bol sledovaný v dvoch nezávislých pokusoch. Navyše vyšší obsah IgG v krvnom sére pretrvával do piatich týždňov veku.
V pokusoch sa zistilo, že kŕmenie pasterizovaného kolostra zvyšuje hladinu IgG v krvnom sére o 25% a účinnosť vstrebávanie IgG o 28% v porovnaní s natívnym mledzivom. Zlepšenie absorpčnej efektívnosti má na teľatá obrovský vplyv, sú totiž schopné dosiahnuť vyššie koncentrácie imunoglobulínov v krvnom sére pri kŕmení rovnakej kvality kolostra. Štúdie preukázali pozitívny vplyv koncentrácie IgG na zdravie teliat v prvom mesiaci veku.
Z praktického hľadiska možno s pasterizovaným mledzivom pracovať ďalej ako s natívnym - vybrané kvalitné mledzivá možno po pasterizácii, vo väčších stádach uchovávať v chladničke pre ďalšie teľatá a v malých stádach zamraziť jednotlivé dávky.
Výsledky pokusov ukazujú, že tepelné ošetrenie mledziva je výborný spôsob ako znížiť jeho bakteriálnu kontamináciu s vedľajším efektom zvýšenej absorpcie imunoglobulínu IgG. Výsledkom je potom menej teliat so zníženou pasívnou imunitou. Vysvetlenie princípu zvýšenej absorpcie IgG z pasterizovaného mledziva nie je ešte úplne jasné. Napriek tomu sú výhody z využívania tejto metódy úplne zrejmé. Pomerne lacná metóda ošetrenia mledziva by mohla pomôcť v chovoch s vysokým úhynom teliat.
Skrátený preklad z Hoard´s Dairyman Ing. D. Lipovský, viac informácií môžete nájsť v angličtine na adrese: www.das.psu.edu/dairynutrition/calves

 
« Späť


Diskusia: "Pasterizácia mledziva…"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre